MSU na dodir - Prošireni postav izložbe “zbirka kao glagol” prilagođen slijepim i slabovidnim osobama

15.12.2022 - 15.03.2023

15.12.2022 - 15.03.2023 Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

Od 15. prosinca 2022. umjetnička djela u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb postaju dostupna na dodir u sklopu projekta BEAM UP.

visitatori non vedenti alla mostra

MSU Zagreb obogatio je izložbeni postav ciklusa „Zbirka kao glagol", čije su izložbe bazirane na fundusu Muzeja, ponudom za slijepe i slabovidne osobe koja je zanimljiva i videćim osobama. Taktilni doživljaj umjetničkih djela čiji su originali od neprocjenjivog značaja za hrvatsku suvremenu umjetnost sada je zastupljen taktilnim modelima, reljefima i replikama, uz legende na uvećenom i Braillevom tisku te audio deskripcije.

Postav prilagođen osobama s oštećenjima vida rezultat je višegodišnjeg projekta BEAM UP (Blind Engagement in Accessible Museum Projects) / PRISTUP (Uključivanje slijepih u pristupačne muzejske projekte) koji se vodi geslom „sa slijepima za slijepe". Naime, usporedo s partnerskim institucijama u Italiji i Irskoj, u Hrvatskoj je u jesen 2020. formirana lokalna stručna skupina koju čine kustosice MSU-a, osobe s oštećenjima vida i stručnjakinja za oštećenja vida. Skupina je sastavila konačni odabir djela za prilagodbu unutar postava ciklusa „Zbirka kao glagol“, odredila način njihove prilagodbe te savjetovala kako djela predstaviti kroz posebno osmišljen i izrađen audiovodič.

Otvorenje proširenog postava ciklusa „Zbirka kao glagol“ održat će se u četvrtak, 15. prosinca 2022. u 14 sati. Posjetitelje očekuje vodstvo na kojem će okupljeni imati priliku taktilno doživjeti replike, taktilne modele i reljefe napravljene po uzoru na originalna djela, od grafita Igora Grubića „we build the museum, the museum builds us“ do „Ruševine" Ivana Kožarića preko „Malampije" Eugena Fellera pa sve do konceptualnog rada Mladena Stilinovića. Prilagodbe suvremenih umjetničkih djela, nerijetko izvedenih atipičnim materijalima i tehnikama, kao i u različitim medijima, zaista je eksperimentalan projekt u koji smo, tijekom trajanja rado uključivali brojne suradnike ne bi li konačni produkt bio što kvalitetniji, a posjet osobama oštećenog vida MSU-a što cjelovitiji doživljaj. Pozivamo posjetitelje da po završetku posjeta ispune evaluaciju prilagodbi postava s istim ciljem, koja će se moći ispuniti i online putem. Prilagodbe prati audiovodič koji, osim što sadrži informacije o djelu, vodi taktilni doživljaj posjetitelja i usmjerava njihovo kretanje prostorom. Dostupan je na recepciji u obliku MP3 uređaja ili putem aplikacije Navilens na mobilnim uređajima Android i iPhone korisnika, posebno prilagođene slijepim osobama. Na recepciji je također moguće preuzeti poveze za oči, ukoliko i videće osobe žele iskusiti usmjereniji taktilni doživljaj.

Od siječnja 2023. posjetitelje očekuju vodstva koje će provoditi kustosice projekta te slijepi i slabovidni članovi lokalne radne / stručne skupine, namijenjena i osobama s oštećenjima vida i videćim osobama. U sklopu prilagodbe MSU-a slijepim osobama osiguran je pristup Muzeju preko platoa na južnoj strani, uz Aveniju Dubrovnik. Za grupne posjete molimo kontaktirati Danielu Bilopavlović Bedenik na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj 091 244 3842. Projekt Beam Up / PRISTUP provodi se od 1.10.2020. do 30.9.2023. i financira se iz programa Kreativna Europa i sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Članovi lokalne stručne skupine: vanjski suradnici Andrej Hatar, Kristina Krsnik, Valentina Nemet, Vinko Zrinščak te kustosice MSU-a Daniela Bilopavlović Bedenik, Renata Filčić i Ana Škegro Produkcija replika, taktilnih modela i crteža: Hrvatski savez slijepih, Odjel zaštite i restauracije građe MSU-a, Hrvoje Spudić, Alan Vlahov Audiovodič: MSU, Centar za audiodeskripciju Tehnička podrška: Dalibor Cicvara, Davor Filipčić, Sanela Tepić, Ivan Tudek, Filip Zima Stručni savjet za prilagodbe radova Ivana Kožarića: Radmila Iva Janković

http://www.msu.hr/dogadanja/msu-na-dodir-prosireni-postav-izlozbe-zbirka-kao-glagol-prilago-en-slijepim-i-slabovidnim-osobama/1075.html

Taktilno istraživanje umjetničkog djela
Taktilno istraživanje umjetničkog djela

Modna revija (eng. Fashion Show)

28. srpnja 2022. – 6. studenog 2022.

Cork, The Glucksman

 

Izložba kustosa Chrisa Clarkea i Fione Kearney u sklopu projekta BEAM UP Kreativne Europe

Anna Sophie Berger A Failed Play Installation View 2019 courtesy of the artist Layr Vienna and JTTNew York

Modna revija (eng. Fashion Show) izložba je irskih i međunarodnih umjetnika koja promišlja o odjeći kao predmetu rasprave, materijalu i sredstvu zagovaranja. Od istraživanja načina na koji se moda koristi za samo-reprezentaciju do ispitivanja ekonomskih i ekoloških utjecaja “brze mode”, izložba otkriva način na koji moda postaje sredstvo aktivizma i protesta.

Predstavljanjem radova poput nosivih objekata Lucy i Jorge Orta koji omogućuju komunikaciju i interakciju među strancima, tekstilnih deka Sibyl Montague od reciklirane odjeće, filma Wanga Binga koji se odvija u kineskoj tvornici tekstila te Gluklyine instalacije majica kojima se prosvjeduje protiv izbora Vladimira Putina, Modna revija pokazuje kako odabir odjeće služi za više od izražavanja osobnog stila. Na izložbi su također predstavljeni znameniti fotografski portreti kulture mladih u Maliju autora Malicka Sidibé.

Izložba je dio projekta BEAM UP, sufinanciranog sredstvima EU programa Kreativna Europa kojim se potiče sudjelovanje slabovidnih osoba u planiranju i iskustvu muzejskih aktivnosti. Postav uključuje niz taktilnih elemenata, (na)vođenja i audio deskripcije.

Izložbu podupire The Arts Council Ireland, EU program Kreativna Europa, Sveučilište u Corku te privatni filantropi kroz Zakladu Sveučilišta u Corku.

https://www.glucksman.org/exhibitions/fashionshow

Lucy Jorge Orta Anticipation Accessory 2010
Tenant of Culture Untitled 2018 recycled suit jacket dried flowers and leaves plastic thread

Izložba Svjetlost crne boje (tal. La Luce del Nero)

15. travnja 2022. – 13. studenog 2022.

Città di Castello, Ex Seccatoi del Tabacco

Un'opera di Alberto Burri
Un'opera di Enrico Castellani
Un'opera di Bizhan Bassiri
Un'opera di Claudio Parmiggiani

Izložba Svjetlost crne boje (tal. La Luce del Nero) predstavljena je u jednome od dvaju muzeja Zaklade Burri, bivšoj sušionici duhana Ex Seccatoi del Tabacco u Città di Castello, Italiji

Na izložbi se crna boja transformira iz koncepta koji predstavlja mrak i odsustvo u punopravnu boju. Ovo je inkluzivna izložba za slijepe i slabovidne osobe koja istovremeno pruža neposredno i stimulirajuće senzorno iskustvo za sve posjetitelje. Bruno Corà, kustos ove izložbe i predsjednik Zaklade Burri, naglašava kako je „crna između Srednjeg vijeka i XVII. stoljeća prestala biti doživljavana kao boja te su joj upravo umjetnici vratili kromatsku vrijednost. Najistaknutiji među njima je Kazimir Maljevič, autor poznatog Crnog kvadrata na bijeloj pozadini (1915.) čiji otisak je izložen na izložbi.

Među umjetnicima druge polovice XX. stoljeća, Burri je jedan od onih koji su najviše koristili crnu boju, a vrhunac doseže bojanjem kompleksa Ex Seccatoi del Tabacco u potpunosti crnom. Ove industrijske zgrade postale su muzej koji ugošćuje autorove važne slikarske cikluse. Zajedno s Burrijem, umjetnici Agnetti, Bassiri, Bendini, Castellani, Fontana, Hartung, Isgrò, Kounellis, Lo Savio, Morris, Nevelson, Nunzio, Parmiggiani, Schifano, Soulages i Tàpies stvarali su djela koristeći crnu, a njihovi radovi su također predstavljeni na izložbi. Svaki od njih razlikuje se u modalitetu, namjeni i značenju te svaki pobuđuje različite osjećaje, raspoloženja i percepciju u posjetitelju. Na koncu, poetski osjećaji se kroz crnu boju i sljepoću prenose kako bi prikazali unutarnji pogled psihe i poetski pogled naspram vida.

Izložba Svjetlost crne boje organizira se u sklopu programa Kreativna Europa, projekta BEAM UP (Blind Engagement In Accessible Museum Projects) koji tematizira problem pristupačnosti suvremene umjetnosti za posjetitelje s oštećenjima vida na međunarodnoj i uključivoj razini.

Izložba je krunski događaj kojim se ponovno otvara izložbeni prostor Ex Seccatoi del Tabacco nakon 7 godina rekonstrukcija kojima je prostor u potpunosti osuvremenjen. Kao što je rekao gospodin Corà „postoji vrlo malo umjetničkih muzeja u svijetu poput Burri muzeja u Città di Castello koji se ponosi muzejskim kompleksom koji počinje u Palazzo Albizzini i završava u Ex Seccatoi del Tabacco te se može mjeriti s bilo kojim drugim muzejskim prostorom.

Partneri & Suradnici

Logo Atlante Servizi Culturali
Logo Fondazione Istituto dei Ciechi di Milano Onlus
Logo MSU
Logo Glucksman
Logo  Fondazione Palazzo Albizzini Collezione Burri

+39 0753 721525

atlanteserviziculturali@gmail.com

Via A. Gramsci 1 bis, 06012 Città di Castello (PG)