Projekt BEAM UP (PRISTUP) osmišljen je kako bi pomogao muzejima suvremene umjetnosti u prijelazu s prilagodbe umjetničkih radova - sadržaja za slijepe na prilagodbu sadržaja koja se radi zajedno, odnosno u suradnji sa slijepima.

Projekt predviđa aktivaciju triju lokalnih radnih skupina u Italiji, Hrvatskoj i Irskoj, sastavljenih od muzejskih djelatnika, osoba s oštećenjem vida i stručnjaka za sljepoću i slabovidnost. Radeći zajedno tijekom trideset mjeseci radne skupine će proučavati dizajniranje, planiranje, organizaciju i realizaciju aktivnosti koje će osigurati pristupačnost određenih radova suvremene umjetnosti slijepim i slabovidnim osobama.

Radeći uz izravno sudjelovanje krajnjih korisnika nastoji se osobama s oštećenim vidom pružiti učinkovitija rješenja u doživljaju umjetnosti.

Lokalne prakse će se uspoređivati, partneri će si međusobno pomagati te dijeliti vlastita iskustva i savjete, a na koncu će međunarodna skupina stručnjaka biti pozvana znanstveno procijeniti i potvrditi rezultate projekta. Prioriteti BEAM UP-a promicanje su proaktivnog razvoja publike i poboljšanje vještina i kompetencija kulturnih djelatnika diljem Europe. Projekt je sufinanciran programom Kreativna Europa Europske unije 2014.-2020.

BEAM UP je nastavak prethodnog projekta VIBE, Voyage Inside a Blind Experience (Putovanje kroz slijepo iskustvo), sufinanciranog programom Kreativna Europa koji je završio 2019, a provodili su ga isti partneri kroz suradnju voditelja projekta Atlante (IT), Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb (HR), Fondazione Istituto dei Ciechi di Milano (IT), i The Glucksman galerije pri Sveučilištu u Corku (IE). Cilj projekta VIBE bio je stvoriti prvi model privremene izložbe suvremene umjetnosti dostupan kako osobama koje vide, tako i slijepim i slabovidnim osobama.

www.vibe-euproject.com

Partneri & Suradnici

Logo Atlante Servizi Culturali
Logo Fondazione Istituto dei Ciechi di Milano Onlus
Logo MSU
Logo Glucksman
Logo  Fondazione Palazzo Albizzini Collezione Burri

+39 0753 721525

atlanteserviziculturali@gmail.com

Via A. Gramsci 1 bis, 06012 Città di Castello (PG)