Logo VIBE. Voyage inside a blind experience

Funkcionalni primjer privremene izložbe u kojoj mogu uživati slijepi i slabovidni posjetitelji

VIBE (Voyage Inside a Blind Experience) je projekt sufinanciran od strane Kreativne Europe, programa Europske unije 2014. – 2020. Cilj projekta je stvaranje funkcionalnog modela privremene izložbe koji se može reproducirati te koji će biti jednako interesantan videćim osobama, kao i osobamma s oštećenjima vida. 

Umjetnički projekt razvio se iz suradnje talijanske tvrtke Atlante Servizi Culturali i američke institucija Fundacija Josefa i Anni Albers, dok je znanstvena potkovanost Instituta za slijepe iz Milana dodatno oplemenila projekt kao i podrška tri europska muzeja. Suradnja svih partnera omogućila je korištenje eksperimentalne metode koja se može prilagoditi različitim potrebama. 

Za posjetitelje s oštećenjima vida obično se bira didaktički pristup koji im pomaže da prepoznaju umjetnička djela prateći kompozicijske linije dodirom. Ovo je apsolutno potrebno, ali moguće je postići gotovo estetsko iskustvo ako se istraži potencijal linija kada su oslobođene figurativnog pristupa i kada im se pristupa kroz kompozicijsko i stilsko razumijevanje. Iskustvo će pratit multisenzorni kriteriji te će osoblje biti obućeno u području postava i vođenja inkluzivnih izložbi. Svaki posjetitelj dobit će priliku istražiti djela na način koji nadilazi tradicionalni vizuali ili didaktički pristup. Videćima će biti približeno iskustvo sljepoće kroz izgradnju mračnog senzornog hodnika. Dodatni aspekt zajedništva i inkluzivnosti biti će ostvaren kroz zajedničko kretanje u prostoru i istodobno sudjelovanje videćih i slijepih i slabovidnih osoba. Ljudske i emocionalne interakcije koje izrastu iz dijeljenja prostore jedan su od glavnih elemenata projekta.

Partneri & Suradnici

Logo Atlante Servizi Culturali
Logo Fondazione Istituto dei Ciechi di Milano Onlus
Logo MSU
Logo Glucksman
Logo  Fondazione Palazzo Albizzini Collezione Burri

+39 0753 721525

atlanteserviziculturali@gmail.com

Via A. Gramsci 1 bis, 06012 Città di Castello (PG)